Havana

Хавана (шп. San Cristóbal de La Habana) је главни град Кубе. Према процени из 2011. у граду је живело 2.125.977 становника, чиме је четврти највећи град на Карибима (после Каракаса, Маракаиба и Санто Доминга).

епоха барока, неокласицизма и арт декотако да је од 1982Хавана на УНЕСКОвој листи Светске баштине.

 Град се већином протеже западно и јужно од залива Хавана, у који се се улази кроз узак пролаз и који се дели на три главне луке: Маримелена, Гванабакоа и Атарес. Споротекућа река Алмендарес тече кроз град од од југа прему северу и улива се у Флоридски пролаз, неколико километара западно од залива. Онижа брда на којима лежи град благо се уздижу из дубоког мора. Истакнуто узвишење је 60 m високи кречњачки гребен који се спуштаса истока и завршава се узвисинама Ла Кабана и Ел Моро, на којима се налазе колонијална утврђења која надгледају залив. Још једно значајно узвишење је брдо на ком се налазе орРезултат слика за havanaРезултат слика за havana

 

FOKA

Фока је назив за неколико родова и врста водених сисара из групе перајара, који спадају у фамилије:

  1. правих фока (Phocidae), или
  2. фока са ушима (Otariidae).

Род фока или праве фоке (лат. Phoca) обухвата две савремене врсте:

  • Phoca largha
  • Phoca vitulina

Cvarak

 

Чварци су врста јела (специјалитет у српској кухињи) добијених од свињског меса (сланине).

Поступак добијања чварака је да се у металном казану кувају комадићи сланине и масног меса. Током кувања се маст истопи и оцеди, а ситни комади меса и масноће прже и суше.

Чварци се чувају осушени и сервирају самостално као предјело или се сервирају уз нека јела као додатак (на пример уз качамак).

У ваљевском крају се праве специфич%